Recete

Pelimeni

90 min

mediu

4 persoane

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 ou
  • 600 g făină 
  • 1 păhar de apă
  • 1 linguriță de sare

Pentru umplututră:

  • 0,5 kg carne tocată (mix de porc și vită)
  • 1 ceapă mare
  • 1-2 căței de usturoi
  • Sare după gust

Pentru fierbere:

  • 1 lingură de condiment ASW «Pentru pelmeni» 

Metoda de preparare

Făina dată prin sită se pune într-un bol și se face o adâncătură în mijloc. Acolo se adaugă sarea, oul bătut și 1 lingură de apă. Se trage treptată făină peste apa în mijloc, se amestică și se adaugă câte puțină apă rămasă, frământănd bine până ce obținem un aluat moale, elastic care să nu se lipească de mâini, cca. 10 minute. Aluatul se acoperă cu prosop umed și se lasă pe 30 de minute să se odihnească. 

Cât timp aluatul se odihnește, se prepară umplututra. Ceapa și usturoiul se toacă, se amestecă cu carne tocată și se condimentează cu sare și piper negru măcinat, până se omogenizează. 

Aluatul se împarte în 4 bucăți. 3 bucăți se acoperă cu prosopul umed și se dau deoparte. Aluatul rămas se rulează într-un garou gros de 2 cm. Garoul se taie bucăți 1,5 cm. Pe masă dată cu făina se întind foi subțiri de aluat. În mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune câte 1,5 de lingură de umplutură - așa ca să putem lipi marginile. Se lipesc bine marginile opuse (ca la colțunași), ca să nu se dizlipească la fiert. Apoi se lipesc colțurile de la colțunași, unul de altul - așa se formează pelmeni. Se aranjează pe un platou înfăinat, se presară cu făina și se pun la frigider. Așa se formează toate pelimenile din tot aluatul. 

După cantitatea pe care o aveți se pune la fiert o cratiță cu apă, în așa fel în cât să aibă suficient loc să fiarbă (sau fierbeți în două reprize). Când începe să fiarbă apa,  punem atent pelmeni și adaugăm sare și condiment ASW «Pentru pelimeni». Fierbem până pelimeni se ridică la suprafața apei, și se scot cu o sită sau strecurătoare. Se servesc cu smântână, unt sau oțet. 

Poftă bună!

Condimente din toată lumea