Rețete

Sărmale

90 min

mediu

4 persoane

Ingrediente

  • 1 varză mare 
  • 0,5 kg carne tocată (porc + vită)
  • 0,5 cană orez 
  • 1 ceapă 
  • 1 morcov
  • 2 roșii
  • 2-3 căței de usturoi 
  • 1 lingură condiment «Pentru sărmale» de la ASW 
  • 2 linguri de ulei vegetal 
  • Sare 

Pentru sos:

  • 2 linguri sos de roșii 
  • 4 linguri de smântână
  • 0,5 l apă sau bulion
  • Sare
  • Piper

Metoda de preparare

Se pregătesc frunzele de varză: În apă clocotită și sărată se pune capațina de varză cu tulpină înlăturată. 

Peste 2-3 minute se scoate din castron, se scot frunzele elastice superioare, dar capațina se pune înapoi în apă. Se repetă până toate frunzele devin elastice. 

* La fel se poate de pus varza în cuptor cu microunde la maxim pe 4 minute, se înlătură tulpina și se pune încă pe 4 minute.

Se desprind frunzele de pe căpățina de varză, se decupează cu grija nervurile ingrosate de pe frunze.

Se prepară umplutura:

Ceapa și morcovul se toacă și se călesc în ulei încins până devin moale.

Orezul se fierbe până devine semifiert.  

Roșiile se taie, se dau în apă clocotită pe un pic, se decojesc și se toacă mărunt. 

Usturoiul se dă prin presă pentru usturoi. 

Se amestecă tocatura, orezul, ceapa și morcovul călit, roșiile, usturoiul, sare după gust și 1 lingură de condiment «Pentru sărmale» de la ASW.

Curcuma face parte din condiment «Pentru sărmale», care va da umpluturei o culoare  auriu-galbenă, foarte delicioasă și sănătoasă, iar nucșoara va da o expresivitate deosebită a gustului.

Umplutura se pune (1,5- 2 linguri - depinde de mărimea frunzei de varză) pe margina frunzei și se înfășoară în «plic».

Se prepară sosul: se amestecă smântâna cu sos de roșii și apa, se adaugă sare și piper. Pentru gaăirea sarmalelor este de preferat o oală cu peretii mai grosi sau una de lut.

Sărmalele se așează în oala și se acoperă cu sos preparat.  

Se pune capacul pe oala  si se fierb sarmalele timp de 1 oră sau se pot gati si la cuptor 1 oră. 

Poftă bună!

Condimente din toată lumea