Rețete

Borș Ucrainean

120 min

mediu

5-6 persoane

Condimente

Ingrediente

  • 600-800 g carne (coaste, omoplat sau șold de porc)
  • 2 cepe
  • 2-3 cartofi
  • 200 g varză
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 roșii
  • 2 linguri de sos de roșii
  • 1 lingură de condiment ASW «Pentru borș roșu»
  • 2 linguri de ulei
  • 3 litri de apă

Metoda de preparare

Carnea se spală, se pune în cratiță cu apă rece, se pune la fiert și se srînge spuma. În acest timp se curăță ceapa și morcovul și se adaugă în cratița cu carne. Când începe să fiarbă, se face foc mic și se mai fierbe 2-3 ore, până carnea devine moale. Apoi se scot legumele și carnea, legumele se aruncă,  carnea se taie bucăți medii.  Bulionul se dă prin sită, se toarnă întro oală curată, se adaugă sarea. (rămân cca. 2 litri de bulion). 
Cartofii se curăță și se taie pai. 
Varza se spală și se toacă. 
Cartofii se adaugă în bulion, și se fierb 15 minute, apoi se adaugă varza și se mai fierbe 5 minute. 
Sfecla se spală, se curăță și se taie în fâșii subțiri. 
Morcovul se spală, se curăță și se taie cubulețe mici. 
Ceapa se curăță și se taie cubulețe.
Ardeiul gras se spală, se curăță de semințe și se taie în fâșii sau cubulețe mici. 
Roșiile se spală, fundurile se crestează cu cuțit, se pun pe 2minute în apă clocotită, apoi ăn apă rece, după ce se curăță coaja și se taie cubulețe sau se macină cu blenderul. 
Într-o tigaie încinsă se pune sfecla și se călește 4 minute. 
Apoi se adaugă ceapa și se mai calește 2 minute. 
După ce se adaugă morcovul și călim legumele până se rumenesc. 
Apoi se adaugă ardeiul gras și se mai călește 2-3 minute. 
La final se adaugă sos de roșii, roșiile, se călesc 2-3 minute, apoi se toarnă 1 păhar de bulion și se adaugă puțină sare și se lasă la fiert la 10 minute. 
După ce s-au fiert cartofii și varza, se adaug legumele din tigaia și se las să dea în clocot apoi focul se reduce și se mai lasă la fiert 5 minute. 
Se adaugă 1 lingură de condiment ASW «Pentru borș roșu» și sare după gust. 
Borșul se servește cu smântână.

Poftă bună! 

Condimente din toată lumea